castele si cetati medievale din Romania

Castelul Banffy


La numai 30 de kilometri de Cluj, în comuna Bontida, facem cunostinta cu Versaillul Transilvaniei. Asa i se spune impunatorului Castelul Banffy, care îsi pastreaza, dincolo de timpuri, stralucirea. Este construit în stil baroc si poarta între zidurile sale povestea celei mai importante familii de nobili din Ardeal. Familia Banffy.Resedinta de la Bontida îsi începe viata prin secolul al XIV-lea, când este donata familiei Banffy de regele Sigismund de Luxemburg. Castelul se construieste ceva mai târziu, dupa ce baronul Banffy primeste permisiunea sa-l ridice. Denes Banffy, inspirându-se din arhitectura vieneza, îl reconstruieste în stil baroc.


Castelul Bethlen


      din Cris a fost construit între sec XIV-XVIII, în stilul renasterii transilvănene, ca reședință nobiliară fortificată, de mică amploare (cel mai frumos castel Renascentist din Ardeal). Are o incintă fortificată de plan pătrat, cu bastioane circulare la colțuri și turn de intrare pătrat, structură tipică arhitecturii militare medievale târzii, anterioară castelului de pe latura de sud. Reședința are două nivele, un impozant turn circular (Turnul Arcașilor) și o logie cu deschideri arcuite semicirculare, sprijinite pe coloane cilindrice scunde. După construirea castelului, sistemul de fortificații a fost completat cu o semi-incintă cu bastioane pană.

Castelul Ugron

  Cum mergi dinspre Ludus spre Sarmasu, inainte sa intri in comuna Zau de Campie cu multi kilometri, poti vedea itindu-se printre copaci, de undeva, de pe un varf de deal, pe dreapta, turnul unui castel.
Legenda spune ca baronul Ugron a vrut sa aiba la Zau o resedinta de vara, care sa fie cu totul si cu totul deosebita, drept pentru care a cerut ca in padurea Barsana, unde cu mana lui a plantat si ingrijit zeci de copaci adusi anume din tarile pe care le-a strabatut, sa fie ridicat un castel fara seaman in regiune. Asa s-a nascut castelul care urmeaza indeaproape calendarul daca e sa ne luam dupa cele 365 de ferestre cat zilele anului, cele 4 turnuri cat anotimpurile, cele 52 de camere cat saptamanile, cele 7 terase cat zilele saptamanii si cele 12 holuri cat lunile anului. O data cu preluarea lui de comunisti, castelul a fost modificat pe alocuri pentru a raspunde nevoilor noului regim si asta pentru ca, in timp, castelul "Ugron" a fost folosit inclusiv ca baza de depozitare pentru produse agricole, iar apoi drept casa de copii.

Castelul Kendeffy

  Castelul de la Santamaria Orlea a fost ridicat de familia nobiliara Kendeffy la 1782. Cea mai bogata familie de nobili de la acea vreme din Transilvania, mai bogata chiar si decat avea sa fie familia regala, avea nevoie de o resedinta mai mare, mai impunatoare decat castelele pe care le detinea deja in Þara Hategului. Edificiul a fost nationalizat in 1946 de catre comunisti. Gabor Kendeffy, ultimul “cap” al familiei nobiliare, a trait o vreme in cateva camere ale castelului. S-a incapatanat sa ramana si sa nu plece in strainatate, cum a procedat intreaga familie pentru a se adaposti de umi­lintele la care erau supusi “burghezii” de catre noua oranduire comunista. Dupa cativa ani a cedat si el umilintelor, dar tot nu a plecat din tara, ci s-a mutat la Hateg, la cativa kilometri distanta de castel, oras in care a decedat in 1962.In 2001 proprietatea i-a fost retrocedata lui Pal Van Barany, un nepot al lui Gabor Kendeffy.

Castelul Iulia Hasdeu 

judetul Prahova , Muntenia , Romania - Este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucureşti, in Campina, scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale. In 1888, la 19 ani, Iulia murise din cauza tuberculozei. Legenda spune ca, Hasdeu se retragea deseori la resedinta sa de la Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. Deasupra intrarii principale se gaseste inscriptia "E pur si muove". Numele Iuliei Hasdeu sta gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar in mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat a lui Isus Cristos, realizata de artistul francez Casciani. In spatele ei, este asezat bustul Iuliei Hasdeu.A fost inaugurat la 2 iulie 1897, fiind deschis pentru public in timpul vietii lui Hasdeu. 

10 comentarii:

  1. Niste locuri care intr-adevar merita vizitate. Adevarate capodopere arhitecturale.

    RăspundețiȘtergere
  2. stai sa vezi ca inca nu am postat tot.am nevoie de ceva timp liber si le urc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Locuri frumoase.Sper sa ajung sa le vad.

    RăspundețiȘtergere
  4. Castelele sunt numai din transilvania, eu usoar sa le viztezi

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt foarte frumoase.Sper sa le pot vizita.Cine le-a vazut, e foarte norocos.

    RăspundețiȘtergere