vineri, 13 august 2010

O descoperire care explica multe: oamenii de Neanderthal traiesc printre noi


Se pare ca omul de Neanderthal n-a disparut. Oamenii de stiinta au descoperit ca multi dintre noi avem gene care au apartinut acestuia, ba chiar intr-un suprinzator procentaj de 4%. Descoperirea a socat multi experti, pana acum crezandu-se ca omul de Neanderthal nu a avut nicio contributie sau foarte putina in mostenirea noastra genetica, relateaza BBC.
Concluzia a aparut dupa studierea genomului omului de Neanderthal, descoperindu-se ca intre 1 si 4% dintre genele oamenilor din Eurasia vin de la omul de Neanderthal. Genele omului de Neanderthal au fost gasite atat in ADN-ul oamenilor din Europa, cat si in al celor din Asia si Oceania. "Nu a disparut complet. In unii dintre noi ei continua sa traiasca", a explicat profesorul Svante Paabo de la Institutul Max Planck din Germania.
Echipa pe care el a condus-o împreună cu Richard Green de la Universitatea din California şi cu David Reich de la Facultatea de medicină din Harvard a comparat materialul genetic colectat din oasele a trei oameni din Neanderthal cu cel prelevat de la cinci oameni din zilele noastre. Concluziile lor, publicate vineri în revista Science, stabilesc o relaţie între oamenii din Neanderthal şi oamenii moderni care trăiesc în afara Africii, a precizat Paabo.
Ea sugerează că încrucişările au avut loc în Orientul Mijlociu, unde oamenii din Neanderthal şi reprezentanţii Homo Sapiens au trăit concomitent în urmă cu mii de ani, a adăugat el.
Reprezentanţii Homo Sapiens sunt originari din Orientul Mijlociu şi s-au dispersat apoi în alte regiuni ale lumii. O relaţie genetică cu omul din Neanderthal a fost stabilită pentru populaţiile din Europa, din China şi din Papua-Noua Guinee, dar nu şi pentru populaţiile din Africa.

sursa
http://www.agentia.org