marți, 15 ianuarie 2013

Top... top...top....cimitirica top


 Din ciclul ce mai facem cind ne plictisim publicatia franceza "L’Express" a realizat în numarul pe noiembrie din 2012 un top al …al....al....
Ce credeti? Un top al celor mai frumoase 10 locuri de odihna vesnica de pe glob.Si iata cum arata acest top in versiunea francezilor de la "L’Express":

LOCUL 1  si cistigator al marelui premiu (sic!)

   Cimitirul din Sapânta, România:

Situat la 700 km Nord-Vest de Bucuresti, satul Sapânta este cunoscut pentru ca aici se afla unul dintre cele mai colorate cimitire din lume.






 Stilul si inscriptiile poetice, precum si mozaicul folosit sunt expresia vietii defunctului. Traditia a fost începuta în 1930 de catre un artist local si este perpetuata si astazi

2. Cimetière du Père Lachaise, Paris (France):

  Este cel mai mare cimitir din Paris, un adevarat obiectiv turistic, care atrage, anual, peste doua milioane de vizitatori!


 
     Printre mormintele cele mai populare - Oscar Wilde, Jim Morrison si Chopin.

3.Cimitirul vechi evreiesc din Praga (Republica Ceha):

  Aici, în inima orasului vechi, se afla aproximativ 12.000 de pietre funerare, stivuite la întâmplare.




 Cea mai veche piatra dateaza din 1439. Obiceiul este sa ca aici sa fie depuse mici pietricele, ca souvenir, un lucru ce aminteste de vremurile în care evreii traiau în desert si nu aduceau flori pentru a decora mormintele.

4. La Recoleta, Buenos Aires (Argentina):

  Statui si mausolee spctaculoase în cimitirul La Recoleta, unde se odihneste inclusiv mult venerata Eva Peron.




5.Cimitirul Greenwood, New York (SUA);

 Cel mai înalt punct al cartierului Brooklyn (66 m) se afla aici, din mijlocul caruia se deschide o panorama unica, superba asupra noilor cladiri ale NewYork-ului.




6.Cimitirul Highgate, Londra (Marea Britanie):

  Sculpturile si stil gotic si victorian contribuie la atmosfera sumbra care domneste în acest loc de odihna împadurit, lucru care a dat nastere la multe povesti cu fantome.



   Istoria monstrului din Loch Ness a fascinat mass-media britanica din anii '70.

7.Cimitirul Xoxocotlan, Santa Cruz (Mexic):

  La 1 noiembrie, mexicanii îi comemoreaza pe cei dragi, de Ziua Mortilor. Ei decoreaza mormintele si cânta rugaciuni în aceasta zi, totul sub ochii turistilor invitati la festivitati.




8.Cimitirul National din Arlington (Virginia, SUA):

  Acest cimitir militar este unul dintre cele mai vechi din Statele Unite ale Americii. Mai mult de 290.000 de morminte ale americanilor care au luptat în timpul conflictelor din istoria tarii se afla aici.



      Suprafata - 2.53 km patrati!

9.Forest Lawn, Los Angeles (SUA):

  La Hollywood cum poate arata un cimitir decât spectaculos!



 Sub dealurile acestui tarâm legendar se odihnesc vedetele sale, precum Michael Jackson, Bette Davis, Fritz Lang sau Elizabeth Taylor.

10.Cimitirul Waverley (Australia):

  Un loc ce domina suburbiile de la Sud-Est de Sydney.




 În plus fata de peisaj, se pot admira mormintele colosale si monumentele bine conservate ale epocii victoriene si edwardiene.